Šneci z červené řepy se skořicí a zázvorem

 

Ingredience

Těsto

4 lžičky sušeného droždí

1/4 hrnku teplé vody

1 hrnek pyré z červené řepy (vytvoříte uvařením ve vodě 1 větší červené řepy nakrájené na kostičky, pak slejete a rozmixujete tyčovým mixérem)

1 vejce

1 hrnek podmáslí

1/2 hrnku cukru krupice

1/4 měkkého másla

1 lžička pomerančové šťávy + nastrouhaná kůra z pomeranče

1 lžička soli

1 hrnek celozrnné mouky

4 hrnky hladké mouky

 

Náplň (na 1/2 těsta, zbytek těsta se dá zamrazit)

100g másla

3 lžíce mleté skořice

5 lžic cukru krupice

1/2 lžičky zázvoru

Postup

  1. Uvařte si červenou řepu nakrájenou na kostičky a rozmixujte na pyré.
  2. Rozpusťte lžičku cukru v lehce telplé vodě a přidejte sušené droždí. Počkejte cca 3 minutky, až vzejde kvásek.
  3. Přidejte pyré z červené řepy, cukr, vejce, podmáslí, máslo, pomerančovou šťávu a kůru. Je důležité, aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu. Promíchejte, ať se suroviny spojí a přidejte mouky a sůl. Opět pořádně promíchtejte, jemně zaprašte moukou a nechte ve větší míse zakryté utěrkou kynout (1,5h – 2h) – nejlépe někde v teple – podpoří to kynutí.
  4. Těsto rozdělte na 4-5 dílů. 1 díl vyválejte na  placku cca 3mm, potřete rozpuštěným máslem, posypte skořicí s cukrem a zázvorem a smotejte jakoby do rolády.

5. Rozřezejte šikmo tak, aby kousky dávali tvar rádoby trojúhelníku. Horní/či spodní špičku ale neprořízněte úplně, aby se roláda nerozpadla. Viz foto.

6. Trojúhelníčky naskládejte na plech a druhou – neostrou stranou nože je zmáčkněte uprostřed – aby víc vylezly smotané kraje. Neprořízněte na skrz.

7. Potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte cca 15 minut.

8. Co je super, tak že zbylé díly těsta můžete dát do lednice – aby dále nekynulo a upéct znovu např. za 2 dny. Případně se dá těsto zamrazit a upéct později. Pokud máte hodně jedlíků, upečte klidně všechno najednou :).

Kdybyste měli nějaké dotazy, víte kam s nimi 😉

(dolů pod příspěvěk či na FB)

 

Jitka

Leave A Comment

Related Posts