Když říkám neuvěřitelně, tak mě vemte za slovo!
Skvělá snídaňovka, ale taky dezertík po obědě. Já ji pekla poprvé v Americe a líbíla se tak, že jsme ji hned začali prodávat i v Deli, kde jsem pracovala. Další výhoda je to, že je neuvěřitelně rychlá! Všechno smícháte, šoupnete na plech a během chvíle je hotovo!
Ingredience
3 vejce
140 g cukru krupice
190 g měkkého másla
190 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
40 g mletých vlašských ořechů
50 ml mléka
220 g zakysané smetany
250 g jahod
Na drobenku
2 lžíce másla – změklé, ne rozteklé
5 lžic mouky + špetku mleté skořice
3 lžíce mletých vlašských ořechů
3 lžíce cukru krupice
Postup
- Plech si vymažte máslem či olejem a vysypeme polohrubou moukou.
- Ušleháme si vejce s cukrem dohladka a přidáme ostatní suroviny kromě jahod.
- Ty si omyjeme a nakrájíme na kousky.
- Nachystáme si drobenku a to smícháním všech surovin. Vše promneme ručně a díky máslu se nám vytvoří hrudky – drobenka.
- Těsto na koláč vlijeme do přichystaného plechu a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů.
- Po cca 10 minutách plech vytáhneme, posypeme jahodami a drobenkou a dáme zpět do trouby na dalších 15 minut.
- Po 15 minutách vyzkoušíme, zda je koláč hotový píchnutím špejle do těsta. Pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo :).
Dejte vědět, zda se vám povedl tak, jako pokaždé mně. Já jsem z něj nadšená! Dá se dělat s téměř jakýmkoliv druhem ovoce, jak čerstvým, tak třeba zavařeným.
PS: skvělá je kombinace borůvek a jahod 😉
Mějte se krásně!
Jitka
Restaurace Milan Vopička
Kuchař Robert
Děkujeme, chtěl jsem něco udělat pro lidi na snídani a super 🙂
jéé, to mám radost! Tak ať chutná :).