To si tak Kuba jede na otočku na Moravu něco vyřídit a přijede s krabicí plnou trnek. A vůbec né malou krabicí (to je tak, když mamce řekne, ať vám jich pár pošle).
No tak jsem začala vymýšlet, co s nima. První, co mě napadlo byl trnkový koláč. Takový, co jsem nikdy nedělala. Třeba s domacím pudinkem z trnek. A tak jsem se pustila do práce a čekala, co z toho vyjde :).
Výsledek vidíte na fotkách a co se týče chuti, tak když vám řeknu, že jsem ho dodělala asi v 14h a další den k snídani jsme dojídali poslední kousky…takže asi tak :).
Pro koláč jsem zvolila formu o průměru 32 cm, kterou jsem si nedávnou koupila v Ikei.
Těsto
80g cukru
200g hl. mouky
1 žloutek (pokojové teploty)
120g másla (pokojové teploty)
Puding
350g trnek
1/2 hrnku kukuř. škrobu
1/4 hrnku cukru
2 lžíce másla
špetka soli
5 žloutků
Postup
- Smícháme si všechny suroviny těsto a pořádně prohněteme až dostaneme celistvé těsto. To zabalíme do igelitové fólie nebo sáčku a dáme vychladit do lednice alespoň na hodinu.
- Po hodince vytáhneme z lednice a vyválíme placku, kterou potom vyložíme formu na koláč a hezky uplácáme do tvaru formy. Propícháme po celé ploše vidličkou a dáme péct na cca 15 minut do předehřáté trouby na 200 stupňů.
- Mezitím si připravíme pudink.
- Vypeckujeme si trnky a vložíme do vysoké nádoby (včetně slupky). Přidáme máslo, a 1/2 hrnku mléka – to rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Zbytek mléka (1 a 1/2 hrnku) přivedeme k varu a odstavíme.
- K trnkám rozmixovaným s mlékem přidáme žloutky, kukuřičný škrob, sůl, cukr a promícháme.
- Tuto směs vlijeme do horkého mléka a za stálého míchání ohříváme na středním plameni. Cca během dvou minut začne pudink houstnout. Až je puding dostatečně hustý (víc než jste běžně zvyklí), odstavíme.
- Po 15 minutách vytáhneme z trouby a pudink přendáme na předpečený korpus. 2 trnky si nakrájíme na plátky a ozdobíme jimi koláč – viz foto.
- Ozdobený koláč šoupneme ještě na cca 15-20 minut do trouby a máme hotovo :).
Ať se podaří!
Jitka