Arašídové máslo
Burákové máslo – peanut butter. Zamilovala jsem se do něj ve Státech. Do másla i do Kuby, ale o Kubovi tenhle článek nebude :D. Zpátky k máslu.
Američani ho používají všude. Mají spoustu variant burákového másla, dají si ho na bagel (jejich populární pečivo) jak s Cream cheesem, marmeládou, tak se slaninou. Občas jsem nad těma kombinacema žasla…ale proč né, když jim to chutná :). Já si ho dávala vždycky k snídani s marmeládou a zapíjela zeleným čajem. Ano, sladká bomba, obrovský přísun sacharidů…ale co, když mi to chutnalo 😀 (a do kalhot jsem se pořád dostala).
Tady vám přináším recept na nesladké burákové máslo ze dvou surovin. Vlastně ze tří, když budu počítat sůl.
Ingredience
2 hrníčky arašídů
5 lžiček (nejlépe kvalitního oříškového) oleje (já použila olej z vlašských ořechů, můžete použít klidně jiný)
špetka soli
Postup
- Arašídy si nejdřív šoupneme do trouby, ať nám zavoní a dostanou lepší chuť. Plech si vyložte pečícím papírem a dejte do je do trouby na cca 10 minut (po 5 minutách s nimi hýbněte, ať se otočí a nepřipečou se) na 180 stupňů.
- Teď je potřebujeme rozmixovat/rozsekat či rozemlít. Nebo jak to nazvat…? Já je nejdřív vložila do “sekáčku” (ještě teplé nejlíp) a potom, co byly na malé kousky jsem je rozmixovala tyčovým mixérem (doporučuji opravdu výkonný, jinak ho odvaříte jako já :D) do konzistence, kterou vidíte na obrázku. V průběhu mixování přidejte olej a špetku soli.
- Máslo je hotové. Podle chuti se dá přidat kakao, skořice a jiné dobroty :).
Ještě mám pro vás jednu věc. Tak mě při tom mixování napadlo, že vlastně ani nevím, jak arašídy rostou…Jestli taky nevíte a zajímá vás to, tak tady posílám odpověď v podobě obrázku :).
Obrázek jsem si dovolila půjčit z webu creativelife.cz
Mějte se, Jitka 🙂