Burákové máslo

20160618140815_IMG_2408

20160618140410_IMG_2392

20160618140631_IMG_2401

Arašídové máslo

Burákové máslo – peanut butter. Zamilovala jsem se do něj ve Státech. Do másla i do Kuby, ale o Kubovi tenhle článek nebude :D. Zpátky k máslu.

Američani ho používají všude. Mají spoustu variant burákového másla, dají si ho na bagel (jejich populární pečivo) jak s Cream cheesem, marmeládou, tak se slaninou. Občas jsem nad těma kombinacema žasla…ale proč né, když jim to chutná :). Já si ho dávala vždycky k snídani s marmeládou a zapíjela zeleným čajem. Ano, sladká bomba, obrovský přísun sacharidů…ale co, když mi to chutnalo 😀 (a do kalhot jsem se pořád dostala).

Tady vám přináším recept na nesladké burákové máslo ze dvou surovin. Vlastně ze tří, když budu počítat sůl.

Ingredience

2 hrníčky arašídů

5 lžiček (nejlépe kvalitního oříškového) oleje (já použila olej z vlašských ořechů, můžete použít klidně jiný)

špetka soli

Postup

  1. Arašídy si nejdřív šoupneme do trouby, ať nám zavoní a dostanou lepší chuť. Plech si vyložte pečícím papírem a dejte do je do trouby na cca 10 minut (po 5 minutách s nimi hýbněte, ať se otočí a nepřipečou se) na 180 stupňů.
  2. Teď je potřebujeme rozmixovat/rozsekat či rozemlít. Nebo jak to nazvat…? Já je nejdřív vložila do “sekáčku” (ještě teplé nejlíp) a potom, co byly na malé kousky jsem je rozmixovala tyčovým mixérem (doporučuji opravdu výkonný, jinak ho odvaříte jako já :D) do konzistence, kterou vidíte na obrázku. V průběhu mixování přidejte olej a špetku soli.
  3. Máslo je hotové. Podle chuti se dá přidat kakao, skořice a jiné dobroty :).

Ještě mám pro vás jednu věc. Tak mě při tom mixování napadlo, že vlastně ani nevím, jak arašídy rostou…Jestli taky nevíte a zajímá vás to, tak tady posílám odpověď v podobě obrázku :).

how-fruits-and-vegetables-grow-3-2-620x412

Obrázek jsem si dovolila půjčit z webu creativelife.cz

 

Mějte se, Jitka 🙂

Leave A Comment